Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Το «γρήγορο» φαγητό μας κάνει να πεινάμε περισσότερο!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο ελάχιστος χρόνος, αναγκάζουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν όλο και περισσότερο τα λεγόμενα «junk food», δηλαδή τα πρόχειρα, έτοιμα φαγητά. Όμως τα ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, αποδεικνύουν τα αρνητικά αυτής της διατροφικής συνήθειας.

Το πρόχειρο φαγητό καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο του βάρους και οδηγεί στην παχυσαρκία. Οι επιστήμονες έδωσαν τέτοιου είδους φαγητό σε αρουραίους και τρεις μέρες μετά αποκαλύφθηκε πως είχε διπλασιαστεί η ποσότητα θερμίδων τους. Επίσης, ίσως το σημαντικότερο εύρημα είναι πως ανακάλυψαν ότι το πρόχειρο φαγητό επηρέασε μια φλεγμονή στον υποθάλαμο, τμήμα του εγκεφάλου που περιέχει νευρώνες, οι οποίοι ελέγχουν το σωματικό βάρος. Η φλεγμονή αυτή σταμάτησε μετά από λίγες ημέρες, αλλά στη συνέχεια μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι αρουραίοι υποτροπίασαν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Joshua Thaler, υπογράμμισε πως υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα που δημιουργεί η έτοιμη τροφή στον εγκέφαλο και ονομάζεται  γλοίωση. Εντόπισε το πρόβλημα περισσότερο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και εκεί εντόπισε τη δυσκολία των παχύσαρκων να χάσουν βάρος. Πάντως δε θεωρεί πως η βλάβη στον εγκέφαλο είναι μόνιμη και πως ένα μελλοντικό χάπι, με βάση την έρευνα, θα μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάστηκαν στο 93ο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου