Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Διατροφικές συμβουλές για την εξεταστική περίοδο


Κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ψυχολογία όσο και την επίδοση των μαθητών/φοιτητών. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά το μαθητή/φοιτητή να είναι πιο συγκεντρωμένος και αποδοτικός στο διάβασμα, όπως και να έχει καλύτερη διάθεση. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται σε περίοδο εξετάσεων ο μαθητής/φοιτητής να ακολουθεί μία αυστηρή υπό-θερμιδική δίαιτα. Η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας και η μη επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην απόδοσή του στα μαθήματα.
Συγκεκριμένα, το διαιτολόγιο των μαθητών/φοιτητών πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, με έμφαση στα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Ταυτόχρονα το ημερήσιο πρόγραμμα του θα πρέπει να αποτελείται από τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο – τρία ενδιάμεσα γεύματα – σνακ (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου).
        Δώστε σημασία στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα λιπαρά του «πνεύματος»
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (καλές πηγές τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ενώ για τη Β12 είναι κυρίως τα ζωικά προϊόντα) αποτελούν εξειδικευμένους «εργάτες». Αυτοί δουλεύουν κυρίως για λογαριασμό του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, οργάνων του σώματος που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή μας.
Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως στο άπαχο και ημίπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, συκώτι) στα πουλερικά, τα δημητριακά πρωινού, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι καθώς και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι φυσικοί χυμοί. Η δουλειά του είναι να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα όργανα ώστε να «αναπνέουν» και να νιώθουμε ζωντάνια και ευεξία.
            Τα ω-3 λιπαρά οξέα που τα συναντάμε σε ψάρια, ξηρούς καρπούς  και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες και οι εμπλουτισμένοι χυμοί με ω-3 είναι λιπαρά που δεν μπορεί να τα παράγει το σώμα μας και βοηθούν στη μνήμη.
Ξεκινώντας την ημέρα σας: περάστε μια βόλτα από την κουζίνα για να κάνετε το πρώτο διατροφικό διάλειμμα της ημέρας μαζί με την οικογένεια, το πρωινό (πρωινό = break – fast, διάλειμμα της βραδινής νηστείας). 
Το πρωινό:
  • ξυπνάει τον οργανισμό
  • προσφέρει ενέργεια
  • αυξάνει τη διάθεση
  • μειώνει το αίσθημα πείνας
  • μειώνει την τάση για τσιμπολόγημα
  • συμβάλλει στη καλή πνευματική απόδοση
  • αυξάνει τη συγκέντρωση
  • βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • βελτιώνει την αντίληψη & την μνήμη

Ιδανικά τρόφιμα για πρωινό: τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), αμυλούχες τροφές (ολικής άλεσης) όπως δημητριακά πρωινού, ψωμί ή φρυγανιές, σπιτικό κέικ, φρούτα εποχής ή χυμό, μέλι ή μαρμελάδα και βραστά αυγά(2 φορές / βδομάδα).

Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Τα μικρά και συχνά γεύματα σχετίζονται με την καλύτερη πνευματική υγεία και αυξάνουν την αποδοτικότητα του μαθητή. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία, μειώνουν την συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης.
 
 Ιδανικές επιλογές για σνακ :
  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • 100% φυσικοί χυμοί
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς
  •  Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
  • Μικρά σάντουιτς
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Ζελέ φρούτων
  •  Γρανίτα παγωτό
  • Ρυζόγαλο
  • 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών
Η επαρκής πρόσληψη υγρών  ή διαφορετικά η επαρκής ενυδάτωσή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην νοητική λειτουργία. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις. Το τρόφιμα όπως τα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, σούπες και υγρά από το νερό μέχρι ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, καφέ, πράσινο τσάι και αναψυκτικά κατά προτίμηση light βοηθούν στην ενυδάτωσή μας.
             Όσον αφορά το μεσημεριανό γεύμα, πρέπει καθημερινά να ποικίλει και να αποτελείται από μια μερίδα μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, σύμφωνα με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, όπως:

  • 1 φορά / βδομάδα : κρέας
  • 1 φορά / βδομάδα : κοτόπουλο
  • 1 -2 φορές / βδομάδα : ψάρι
  • 1 -2 φορές / βδομάδα : όσπρια
  • 1 φορά / βδομάδα : λαδερό, ζυμαρικό

Συνοδευόμενο με άφθονη σαλάτα εποχής (ωμή ή βραστή) με ποικιλία λαχανικών και μέτρια ποσότητα από αμυλούχες τροφές όπως ρύζι, πατάτες, κριθαράκι ή ψωμί.
Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ’ επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.
 Επιπλέον η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος (coca-cola, redbull) και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί. Είναι προτιμότερο ο μαθητής να αρκεστεί στο 1 φλιτζάνι ημερησίως, καθώς μεγαλύτερη ποσότητα πιθανόν να προκαλέσει νευρικότητα, ταραχή, ταχυκαρδία και αϋπνία.
Την ημέρα των εξετάσεων ο μαθητής για να αποδώσει το βέλτιστο, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένα 8άωρο ύπνου και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσει τις εξετάσεις του με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.
Καλό είναι να αρχίσετε την ημέρα σας με καλό πρωινό, αποφεύγοντας όμως το βαρύ πρωινό γεύμα. 
Να θυμάστε: Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που να μπορούν να αυξήσουν τις επιδόσεις σας στις εξετάσεις. Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή νοητική απόδοση.
Καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου