Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μπύρα, κρασί ή cocktail;


M

Μύρισε καλοκαίρι… Ίσως είσαι ήδη στο νησί… Η θερμοκρασία και η διάθεση ανεβαίνουν κατακόρυφα! Ήλιος, θάλασσα, στιγμές χαλάρωσης, όμορφα βράδια. Το μυαλό αρχίζει να ταξιδεύει… Είναι μαγικό το πως αλλάζει η διάθεση, το πως όλα χρωματίζονται με διαφορετικά, πιο χαρούμενα χρώματα.
Μετά το ηλιοβασίλεμα, ένα δροσερό Cocktail, ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο Beach Bar ή ακόμα και στον κήπο του σπιτιού σου, θα μπορούσε να είναι ένας καλός επίλογος μιας ακόμα κουραστικής καλοκαιρινής ημέρας. Και το ένα γίνεται δύο, και τα δύο γίνονται τρία, ίσως και περισσότερα… Καλό θα ήταν λοιπόν, να γνωρίζεις τις διατροφικές παγίδες που κρύβονται πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ για να το πιείς χωρίς να… σε “πιεί”.
Οι κρυμμένες θερμίδες στο αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι το βασικό συστατικό των ποτών. Θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται από τον οργανισμό, αποδίδοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές», αφού το αλκοόλ δεν έχει καμία θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό. Kατ’ εξαίρεση, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά (πχ. η μπύρα βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο και το κόκκινο κρασί σίδηρο και αντιοξειδωτικά).
Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Eκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες. Τέλος, εκτός από τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών αυτών καθαυτών, η κατανάλωση τους, σχεδόν πάντα, πηγαίνει χέρι-χέρι με πολλά ανθυγιεινά σνακ, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά, με αποτέλεσμα η αύξηση του σωματικού βάρους να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται ενδεικτικά οι θερμίδες των ποτών που καταναλώνονται πιο συχνά:
Ποτό (% περιεκτικότητα
σε αλκοόλ)
Ποσότητα (ml)
Αλκοόλ (γρμ)
Θερμίδες
Μπύρα
Μπύρα (4%)
250
10
107
Μπύρα χωρίς αλκοόλ
250
-
38
Κρασί
Κρασί λευκό, ξηρό
120
11
80
Κρασί κόκκινο ή ροζέ
120
12
85
Κρασί γλυκό
120
12
85
Sangria
120
14
95
Porto
120
11
120
Σαμπάνια
120
12
100
Διάφορα οινοπνευματώδη
(με 40 % αλκοόλ)
Ουίσκι, τζίν, βότκα, ρούμι, ούζο
45
14
100
Cocktail
Bloody Mary
-
-
115
Caipiroska
150
-
180
Caipirinha
150
-
180
Cuba Libre
150
140
Daiquiri
150
-
220
Margarita
100
-
150
Mojito
150
-
220
Pina Colada
-
-
350
Tequila Sunrise
150
170
(* με μια μικρή επιφύλαξη σε σχέση με τις θερμίδες των κοκτέιλ διότι ο καθένας το φτιάχνει διαφορετικά και σχεδόν κανείς δεν λειτουργεί με μεζούρα στην Ελλάδα)
Και τι να κάνω;;; Διακοπές είμαι…. 

1)     Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτηράκια την ημέρα.
2)     Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το αλκοόλ είναι διουρητικό, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού. Με λίγα λόγια, η θεωρία που λέει να πιώ για παράδειγμα μια παγωμένη μπυρίτσα να ξεδιψάσω, δεν ισχύει.
3)     Αποφύγετε την κατανάλωση ποτών με μεγάλο ποσοστό αλκοόλ (πχ. ουίσκι, τζίν, βότκα, ρούμι, ούζο κτλ.). Προτιμήστε ποτά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ (πχ. Μπύρα με ή ακόμα καλύτερα χωρίς αλκοόλ, λευκό κρασί, Sangria κτλ.) 
4)     Αν πάλι δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά, καλό είναι να αποφύγετε την ανάμιξη τους (πχ. Ουίσκι-κόλα, τζίν τόνικ, Cocktails που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης κτλ.). Προτιμήστε την ανάμιξη τους με αναψυκτικά τύπου Light ή Zero.
5)     Ωραία ιδέα για να απολαύσετε το Cocktail σας χωρίς ενοχές, είναι να αντικαταστήστε την ζάχαρη και τη σόδα που πιθανώς απαιτείται για την παρασκευή του, με sprite zero. Η sprite από μόνη της είναι γλυκιά και θα δώσει στο Cocktail σας τη γεύση που του αρμόζει.
6)     Μην πίνετε με άδειο στομάχι! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πείνα, θα σας οδηγήσει στην κατανάλωση κάποιου ανθυγιεινού σνακ. Συνδυάστε το ποτό σας με ένα ωραίο καλοκαιρινό, ελαφρύ γεύμα.
7)     Τέλος, επειδή υπάρχουν πολύ επιτήδειοι που, προκειμένου να αποφέρουν χρήματα εις βάρος μας, προσφέρουν ποτά αμφιβόλου ποιότητας, προσέξτε πού και τι πίνετε. Με άλλα λόγια προσέξτε τις λεγόμενες “μπόμπες” που κυκλοφορούν. Αν δεν γνωρίζετε την ποιότητα των ποτών του καταστήματος που πρόκειται να επισκεφτείτε, προτιμήστε τα εμφιαλωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου