Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

4 διατροφικοί μύθοι για το αδυνάτισμα

Το ενδιαφέρον γύρω από την επιστήμη της διατροφής αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και στα περισσότερα περιοδικά φιλοξενούνται στήλες που αφορούν στη διατροφή και στο αδυνάτισμα. Κατά πόσο, όμως, όλες αυτές οι διατροφικές συμβουλές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες; Μήπως οι μύθοι που κυκλοφορούν είναι περισσότεροι από τις αλήθειες και η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο; Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι από τους διατροφικούς μύθους που αναμεταδίδονται κατά καιρούς και θεωρούνται «έγκυροι», καθώς κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο.

1. Η μπανάνα παχαίνει.
Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει από μόνο του. Σημασία έχει ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με τον αριθμό των θερμίδων που δαπανά (‘‘καίει’’) κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Μπορεί μία μπανάνα να έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μικρό μήλο για παράδειγμα, όμως δεν παύει να περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, όπως το κάλιο! Συνεπώς, η μπανάνα είναι μία καλή επιλογή ενδιάμεσου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό και γι’ αυτό θεωρείται καλύτερη επιλογή για το αδυνάτισμα.
Το μαύρο και το λευκό ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Η μόνη διαφορά τους έγκειται στο ότι το μαύρο ψωμί είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αν σε κάποιον δεν αρέσει το μαύρο ψωμί, μπορεί να εντάξει στην καθημερινή του διατροφή άλλες πηγές φυτικών ινών, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

3. Το γκρέιπφρουτ (και άλλα πολλά τρόφιμα…) αδυνατίζει.
Δεν υπάρχουν, έως τώρα, τεκμηριωμένα και έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Ο διατροφικός, αυτός, μύθος ακούγεται χρόνια τώρα αλλά μάλλον αποτελεί άπιαστο όνειρο! Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να ‘‘κάψει’’ το λίπος ή να αδυνατίσει από μόνο του… Ο μόνος λόγος στον οποίο ίσως οφείλεται η παρατηρούμενη απώλεια βάρους, είναι η αντικατάσταση κάποιου τροφίμου με περισσότερες θερμίδες από αυτό το τρόφιμο, στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής.

4. Ο συνδυασμός υδατανθράκων (π.χ. μακαρόνια) και πρωτεΐνης (π.χ. κρέας) παχαίνει.
Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, καθώς παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Από την άλλη, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των μυών, των κυττάρων κ.α. Κάθε τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί μεμονωμένα στη διατροφή μας, μπορεί να καταναλωθεί κάλλιστα ως συνδυασμός με κάποιο άλλο τρόφιμο. Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που παχαίνουν ή αδυνατίζουν. Μάλιστα, κάθε κύριο γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και ισορροπημένο και να περιέχει, τόσο πηγές υδατανθράκων (π.χ. μακαρόνια, ψωμί, πατάτες), όσο και πηγές πρωτεϊνών (π.χ. κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό), καθώς επίσης και λαχανικά ή φρούτα και λίπος (κυρίως ελαιόλαδο)με μέτρο στην ποσότητα.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου