Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η αναβολή στην εφαρμογή της δίαιτας.

''Από αύριο δίαιτα, δεν πάει άλλο'', είναι κάτι που όλοι μας έχουμε πει ή σκεφτεί. Ένα αρνητικό σχόλιο, ένα ρούχο που δεν μας κάνει πια ή ένα σώμα που θέλουμε αλλά δεν έχουμε, είναι η αφορμή που τις περισσότερες φορές μας ωθεί στο να μπούμε στη διαδικασία δίαιτας. Αυτή η φράση μάλιστα δεν έχει ειπωθεί μόνο μία αλλά αμέτρητες φορές, καθώς όλο κάτι συμβαίνει και συνεχώς διακόπτεται ή καθυστερεί να μπει σε εφαρμογή αυτή η απόφαση.
Η προσπάθεια της εφαρμογής μιας δίαιτας σίγουρα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως: η ψυχολογία και η διάθεση μας, η εποχή, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, η δουλειά μας, ο ελεύθερος χρόνος, η προσωπική μας ζωή και πολλούς ακόμα παράγοντες. Γι αυτό το λόγο, είναι πολύ δύσκολο να μπούμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής με αποτέλεσμα να αναβάλλουμε συνεχώς αυτήν την προσπάθεια.
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που καθυστερούμε να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το άτομο να είναι έτοιμο για μια τέτοια προσπάθεια. Και εδώ πρέπει να αναφερθούμε και στο ρόλο του διαιτολόγου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός καθώς οφείλει να βοηθήσει ,να ακούσει το άτομο που θέλει να κάνει την αλλαγή στην ζωή του και να το θέσει σε ετοιμότητα. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι έτοιμος και συνεχώς αναβάλλει την τήρηση του διαιτολογίου, ο διαιτολόγος οφείλει μέσω των συναντήσεων να δώσει στόχους στον πελάτη του και να τον ωθήσει με το δικό του τρόπο να πάρει την απόφαση να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής.
Μιλάμε δηλαδή, για την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και όχι για ένα πρόγραμμα μιας βδομάδας ή ενός μήνα. Εννοούμε την αλλαγή της οπτικής γωνίας που ο πελάτης βλέπει το φαγητό, κι όχι για μια ακόμα στερητική δίαιτα λίγων ημερών η οποία σαφώς και θα μας φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Πάντα θα υπάρχουν κοινωνικές υποχρεώσεις και πάντα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τι να επιλέξουμε ''φρούτο ή γλυκό; '' , '' μαγειρευτό ή τηγανητό ; ''
Το θέμα δεν είναι να αποκοπούμε από συναντήσεις ώστε να μην διαλέξουμε τη δεύτερη επιλογή, αλλά να εκπαιδευτούμε σωστά από το διαιτολόγο μας, ώστε να μάθουμε πως μπορούμε να φάμε αυτό που θέλουμε χωρίς αυτό να μας επιβαρύνει και χωρίς να έχουμε τύψεις .
Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι δεν απευθύνονται σε κάποιο διατροφολόγο και θεωρούν ότι το να κάνουν μια δίαιτα πείνας θα τους δώσει το σώμα που επιθυμούν. Γι' αυτό το λόγο βλέπουμε άτομα να παλεύουν χρόνια να χάσουν τα κιλά που θέλουν. Όμως αυτή η στέρηση και η εξάντληση κάνει τα άτομα να χάνουν το στόχο τους καθώς σύντομα τα άτομα παίρνουν πίσω όσα κιλά έχασαν ή και παραπάνω και έτσι αμελούν πάλι το στόχο τους.
Αυτός είναι ένας κύκλος που γίνεται όταν δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση. Και δυστυχώς αυτός ο κύκλος έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση του μεταβολισμού, την απώλεια μυϊκής μάζας, την αποθήκευση επιπλέον λίπους και φυσικά τις κακές διατροφικές συνήθειες που παραμένουν.
Καλό είναι λοιπόν όσους ενδιαφέρει να κάνουν κάποια αλλαγή στη διατροφή τους και δεν έχουν βρει τον τρόπο μόνοι τους ή βλέπουν ότι συνεχώς αναβάλλουν την εφαρμογή μιας δίαιτας να ακολουθήσουν τα παρακάτω:
Πρώτον να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους και να βάλουν προτεραιότητες και δεύτερον να απευθυνθούν σε κάποιο διαιτολόγο που ακόμα και σε λίγες συνεδρίες σίγουρα θα κατατοπίσει και θα βοηθήσει ώστε να είναι πλέον σε ετοιμότητα το άτομο για την τήρηση μια δίαιτας ή πιο σωστά την τήρηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής!7

Πηγή: www.diatrofi,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου