Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Νηστεία και αδυνάτισμα. Μπορούν να συνδυαστούν;


Μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστής και δεν είναι λίγοι αυτοί που νηστεύουν. Τι γίνεται όμως με τη διαχείριση του βάρους; Παχαίνει ή αδυνατίζει η νηστεία; Μπορεί η νηστεία να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή θα πρέπει να την αποφεύγουν όσοι βρίσκονται σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Μήπως από μόνη της αποτελεί μία καλή δίαιτα αδυνατίσματος;

Η νηστεία δεν έχει να κάνει με δίαιτα αδυνατίσματος. Αποτελεί μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την οποία αποκλείονται από τη διατροφή τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, πλην κάποιων εξαιρέσεων (ψάρι) καθώς και το λάδι σε συγκεκριμένες ημέρες. Αποτελεί λοιπόν περιοδική αποχή από ορισμένες τροφές που επιβάλλει η θρησκεία σε συγκεκριμένες ημέρες. Η νηστεία λοιπόν διαφέρει ποιοτικά από την καθημερινή διατροφή. Το αν μπορεί να αποτελέσει και δίαιτα αδυνατίσματος εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται.
Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει και δίαιτα απώλειας βάρους όταν ελέγχεται η ενεργειακή πρόσληψη. Αν ακολουθηθεί πιστά η νηστεία της Σαρακοστής υπάρχουν πολλές ημέρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ημέρες μπορούν να αποτελέσουν ημέρες με πολύ χαμηλή θερμιδική πρόσληψη, καθώς απουσιάζει το κύριο προστιθέμενο λίπος κατά τη διάρκεια της νηστείας. Βέβαια αν γίνει υπερκατανάλωση σε άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος, όπως είναι οι ελιές ή χαλβάς, τότε η θερμιδική πρόσληψη μόνο χαμηλή δε θα είναι.
Γενικά η νηστεία μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα μία περίοδο όπου κάποιος μπορεί να χάσει βάρος, καθώς τα ζωικά τρόφιμα τα οποία αποκλείονται συνήθως είναι πλούσια σε λίπη και μάλιστα σε κορεσμένα λίπη. Τροφές λοιπόν όπως το τυρί, τα αλλαντικά, τροφές που περιέχουν βούτυρο, το κρέας, απουσιάζουν με αποτέλεσμα να μειώνουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Αν η αντικατάστασή τους γίνει μάλιστα από τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά, η ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και να επιτευχθεί απώλεια βάρους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται άφθονα κατά διάρκεια της νηστείας, προσφέροντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, χωρίς να προσφέρουν πολλές θερμίδες. Επιπλέον προμηθεύουν τον οργανισμό με τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες μάλιστα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς να αποδίδουν ενέργεια.
Παράλληλα η νηστεία μπορεί να αποτελέσει και μία πολύ καλή δίαιτα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και γενικότερα για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Η περίοδος των 40-50 ημερών με πλήρη αποκλεισμό όλων των τροφών ζωικής προέλευσης, μειώνει δραστικά την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, κάτι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και αλλά και της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) γνωστής και ως "κακή χοληστερόλη".
Φαίνεται λοιπόν ότι η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μία δίαιτα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αρκεί βέβαια να γίνεται προσεκτική επιλογή τροφών, καθώς δεν παύουν να υπάρχουν και οι τροφές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ενέργεια (θερμίδες). όπως το λάδι και το ταχίνι και φυσικά όλα τα φαγητά και τα γλυκά που παρασκευάζονται από αυτά αλλά και οι ελιές.
Τρόφιμα που μπορεί να αποτελέσουν «παγίδες» κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι: το λάδι, οι ελιές, το ταχίνι ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα καθώς, οι ξηροί καρποί καθώς και η υπερκατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων όπως το ψωμί , οι πατάτες και τα ζυμαρικά. Όλα τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν είναι υγιεινά και απαραίτητα τόσο κατά τη διάρκεια της νηστείας όσο και μετά από αυτή, δεν παύουν όμως να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ενέργεια οπότε οι ποσότητες που καταναλώνονται πρέπει να είναι συνετές.

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου