Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μία από τις συχνότερες ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυναίκες
αναπαραγωγικής ηλικίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που εκτείνεται από εμφάνιση διαταραχών του κύκλου, αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και υπογονιμότητα έως ινσουλινοαντίσταση, κεντρικού τύπου παχυσαρκία και διαταραγμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Η διατροφή, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, βοηθώντας τόσο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, όσο και στη βελτίωση σημαντικών μεταβολικών δεικτών. Στην πραγματικότητα, οι διατροφικοί «κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δε διαφέρουν και πολύ από αυτούς που συνθέτουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, το οποίο έχει ως στόχο τη διατήρηση υγιούς βάρους και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Η διαφορά εντοπίζεται μόνο στο γεγονός ότι η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα έχει ένα λόγο παραπάνω για να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρότυπο.

Παρακάτω, θα δείτε τους κυριότερους διατροφικούς στόχους για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών:

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας επιδιώξτε σταδιακή απώλεια. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και μέτρια απώλεια, της τάξης του 5-10% μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, κατανέμοντας την τροφή σας σε τρία κύρια και τρία ενδιάμεσα γεύματα.

Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, προτιμώντας ολικής άλεσης δημητριακά και προϊόντα τους, έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων. Παράλληλα, επιδιώξτε καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δίνοντας έμφαση στην ποικιλία και τα έντονα χρώματα.

Φροντίστε να διαμοιράζετε τις πηγές υδατανθράκων της διατροφής σας (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, λαδερά φαγητά) στα γεύματα της ημέρας. Καταναλώστε μία επιλογή από αυτές σε κάθε γεύμα, κυρίως ως συνοδευτικό, αποφεύγοντας να τις συνδυάζετε μεταξύ τους.

Μειώστε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά, όπως γλυκά κουλουράκια, κρουασάν, κέικ, σοκολάτες, παγωτά, και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Περιορίστε την πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους, επιλέγοντας πηγές πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, όπως πουλερικά, ψάρια και σε μικρότερη συχνότητα άπαχο κόκκινο κρέας. Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλών λιπαρών και χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό. Επιπλέον, περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων φαγητών, επεξεργασμένων προϊόντων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής και αλμυρών σνακ.

Μειώστε την πρόσληψη νατρίου-αλατιού, περιορίζοντας το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό και αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως κονσερβοποιημένα προϊόντα, παστά ψάρια, αλμυρά τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, λαχανικά σε μορφή τουρσί, έτοιμους χυμούς/ σάλτσες/ σούπες λαχανικών, αλατισμένα σνακ/ ξηρούς καρπούς.

Προσπαθήστε να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Επιλέξτε ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και στοχεύστε σε συστηματική άσκηση μέτριας έντασης, για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ακόμη, προτιμήστε δραστήριο τρόπο για τις μετακινήσεις σας και περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου