Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Γιατί η δίαιτα μπορεί να σας παχύνει

Δύσκολα θα πιστεύατε πως υπάρχουν «δίαιτες» απώλεια βάρους που τελικά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα… 
Στην πραγματικότητα, δεν εννοούμε συγκεκριμένα διαιτολόγια που ενώ υπόσχονται μείωση του σωματικού βάρους καταλήγουν σε αύξησή του, αλλά διαιτητικές πρακτικές και διατροφικά σχήματα που σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και με έμμεσο τρόπο οδηγούν σε υψηλότερο βάρος από το αρχικό ή θέτουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια απώλειας. Ας δούμε λοιπόν συγκεκριμένα ποιες πρακτικές εντάσσονται στην κατηγορία αυτή:

Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας-επαναπρόσληψης βάρους (φαινόμενο «γιο-γιο»): Οι επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους που συνοδεύονται από επαναπρόσληψη των χαμένων ή και περισσότερων κιλών, είναι πολύ συχνά η αιτία που ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να χάσει βάρος ξεκινώντας μια δίαιτα. Ο κύκλος αυτός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βασικό μεταβολικό ρυθμό αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, βάζοντας έτσι εμπόδιο στην προσπάθειά του. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ανακύκλωση του βάρους έχει ως τελικό αποτέλεσμα το άτομο να φτάνει σε υψηλότερο βάρος από αυτό που είχε πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Στερητικές δίαιτες: Η πεποίθηση ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώσει κανείς κάνοντας δίαιτα, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα χάσει βάρος, είναι ένας βασικός μύθος που δυσκολεύει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, ο αυξημένος θερμιδικός περιορισμός δρα σαν «σήμα κινδύνου» για τον οργανισμό, ο οποίος προκειμένου να ανταποκριθεί στη στέρηση ενέργειας μειώνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα η επιθυμητή μείωση στο βάρος να γίνεται δυσκολότερη. Παράλληλα, οι στερητικές δίαιτες, λόγω της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά το αίσθημα πείνας, μπορεί να οδηγήσουν συχνά σε υπερφαγικά επεισόδια και κατ’ επέκταση υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, «αντιστρέφοντας» την καθοδική πορεία της ζυγαριάς.

Συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαχείριση του σωματικού βάρους και παράλληλα να εξασφαλιστεί η διατήρηση ή/και βελτίωση της υγείας, οι παραπάνω πρακτικές θα ήταν καλό να αποφεύγονται. Αντίθετα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο συνδυασμό ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής με συστηματική φυσική δραστηριότητα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «κλειδί» της επιτυχίας.

Πηγή: www.diatrofi,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου