Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Διατροφικό πλάνο για το φθινόπωρο!


Ενας από τους συνήθεις προβληματισμούς αυτή την περίοδο είναι ο διατροφικός προγραμματισμός που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, είτε για να χάσει κάποια κιλά είτε απλά για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, αφήνοντας πίσω τις διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού.


Χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ώς ένα βαθμό ψυχολογικό «ντοπάρισμα», αλλά από τη στιγμή που με μαθηματική ακρίβεια τα κιλά θα επιστρέψουν δριμύτερα, ας σκεφτούμε ψυχραιμότερα και ας μην ενδίδουμε σε διαιτητικές ακρότητες... Η σωστή λοιπόν αντιμετώπιση έγκειται στο «εφικτό» πλάνο διατροφής, που χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου, στοχεύοντας βέβαια σε μια λογική και σταδιακή απώλεια βάρους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διατροφή μας το χρονικό διάστημα μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε όχι μόνο να συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και να ενισχύσει την ασπίδα προστασίας του οργανισμού έναντι των ιώσεων και αλλεργιών, οι οποίες είναι πολύ συχνές το φθινόπωρο.


Οσοι λοιπόν προβληματίζονται με τα κιλά που έβαλαν στις διακοπές τους κι ετοιμάζονται για κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαίτης, ας αναλογιστούν πρώτα απ' όλα τον βασικό κανόνα αδυνατίσματος, που προστάζει πως η ρήση «το γοργόν και χάριν έχει» δεν ισχύει για την απώλεια βάρους.
Δίαιτες μονομερείς που μας παρέχουν μια μόνον ομάδα τροφών (μόνο φρούτα ή μόνο γαλακτοκομικά) ή αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα των 1.000 ή και λιγότερων θερμίδων που συχνά συνιστά η μία φίλη στην άλλη, πρέπει να αποφεύγονται, μια και όχι μόνον είναι ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το αποτέλεσμα που έχουν είναι εντελώς παροδικό, αφού η όποια απώλεια βάρους αντικατοπτρίζει κυρίως γλυκογόνο, υγρά, μυϊκό ιστό και όχι ιδιαίτερα ποσά λιπώδους ιστού.
Μπορεί η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ώς έναν βαθμό ψυχολογικό «ντοπάρισμα», αλλά από τη στιγμή που με μαθηματική ακρίβεια τα κιλά θα επιστρέψουν, ας σκεφτούμε ψυχραιμότερα και ας μην ενδίδουμε σε διαιτητικές ακρότητες...
Η σωστή λοιπόν αντιμετώπιση έγκειται στο «εφικτό» πλάνο διατροφής, που χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου, στοχεύοντας βέβαια σε μια λογική και σταδιακή απώλεια βάρους.
Τα τελευταία χρόνια πλασάρεται ως ιδανικότερος τρόπος απώλειας βάρους το μοντέλο της αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα το μοντέλο αυτό, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου που ασχολείται με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν εφαρμόζεται ταυτόχρονα με ένα εξατομικευμένο, μη στερητικό υποθερμιδικό διαιτολόγιο και με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, εμφανίζει την καλύτερη έως σήμερα αποτελεσματικότητα στην απώλεια και διατήρηση σωματικού βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι ο παχύσαρκος (και συχνά όχι μόνο...) έχει κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες. Στηριζόμενος στη γνώση, ο ίδιος άνθρωπος έχει την ικανότητα να απομακρυνθεί σταδιακά από αυτές τις διατροφικές συνήθειες.
Στη σημερινή εποχή που το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας καθιστούν τις διατροφικές απολαύσεις «επιβεβλημένες», η μόνη πραγματική δύναμη για τον έλεγχο βάρους είναι η διατροφική παιδεία. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συνεργασία ειδικών (διαιτολόγων - γιατρών - καθηγητών Φυσικής Αγωγής - ψυχολόγων), ώστε να μπει ένα φρένο στις επιδημικές διαστάσεις του φαινομένου της παχυσαρκίας.
Η διατροφική παιδεία, η οποία δυστυχώς στη χώρα μας δεν προωθείται, και ιδιαίτερα μέσα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, θα πρέπει να στηρίζεται σε σημεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιγράφει σήμερα ένα υπόδειγμα διατροφής που φημίζεται για τη νοστιμιά του και τα οφέλη του στην υγεία.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μοντέλο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο, δημητριακά και προϊόντα αυτών (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί), όπως επίσης και γαλακτοκομικά, ενώ ψάρι και πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται 3-4 φορές την εβδομάδα.
Μερικές φορές τον μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας, ενώ πειρασμοί, όπως τα γλυκίσματα, δεν πρέπει να εξοστρακιστούν από τη διατροφή (διότι τότε θα αποτελέσουν ακόμα πιο έντονη επιθυμία...), αλλά να ενταχθούν με μέτρο ικανό να μην επιβαρύνει ουσιαστικά το θερμιδικό μας ισοζύγιο (π.χ. 2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής).
Βέβαια ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία, όπως η τακτικότητα των γευμάτων, η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και βέβαια, η μη παράλειψη του πρωινού.
Δεν νοείται άλλωστε ισορροπημένη διατροφή χωρίς λήψη πρωινού...
Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας. Αυτή ακριβώς η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από μια ισορροπημένη σύνθεση του πρωινού: υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής, φρυγανιές σικάλεως, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ζάχαρη κ.λπ.), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά αλλά και «καλά» λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ταχίνι, ελιές.
Ας αλλάξουμε λοιπόν σελίδα στη διατροφή μας αυτό το φθινόπωρο και ας βαδίσουμε με γνώμονα τη λογική, την εγκράτεια και τις ιδιαίτερες «μεσογειακές» καταβολές μας, προκειμένου να απομυζήσουμε οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου