Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μεταβολισμός: Ενεργοποίηση με 5 γεύματα

Η καλή λειτουργία του μεταβολισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καταρχήν είναι θέμα γονιδίων και φύλου. Για παράδειγμα, οι άντρες έχουν καλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες. Το ίδιοι ισχύει και στα μικρά παιδιά, όπως και στα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.
Ο μεταβολισμός μας αλλάζει επίσης με την πάροδο των χρόνων. Αλλά και η συχνότητα και η σταθερότητα στο χρόνο των γευμάτων, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρώγοντας ανά δύο-τρεις ώρες ελαφρά γεύματα (5-6 την ημέρα), ενεργοποιούμε στο maximum το μεταβολισμό μας, αφού "αναγκάζουμε" τον οργανισμό μας να μπαίνει στη διαδικασία της πέψης, καίγοντας τελικά περισσότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η «στέρηση» έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ο οργανισμός, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τη μειωμένη λήψη τροφής, ελαττώνει το ρυθμό με τον οποίο την καίει. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολικός ρυθμός μας να πέφτει κατά 15-20% και ουσιαστικά να παχαίνουμε χωρίς να το καταλάβουμε.
Υπάρχουν τροφές όμως, που βοηθούν, καθώς ενεργοποιούν το μεταβολισμό κάποιων ουσιών που περιέχουν. Η κάθε τροφή μπορεί να έχει μικρή ή μεγαλύτερη δράση, αλλά αν τις καταναλώνεις όλες αυτές κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα, θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Επιλέξαμε πέντε συνηθισμένες και οικονομικές τροφές οι οποίες βοηθούν στο μεταβολισμό:
  • Καστανό ρύζι. Το καστανό ρύζι αποτελείται από ολόκληρους κόκκους ρυζιού και για αυτό το λόγο, σε αντίθεση με το επεξεργασμένο ρύζι, απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια κατά την πέψη, βοηθώντας τον οργανισμό σας να κάψει μέρος του λίπους. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και κάλιο.
  • Τα ασπράδια αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε θερμίδες και δεν έχουν χοληστερόλη ή λίπος. Τα ασπράδια αυγών είναι πλούσια σε διακλαδισμένη αλυσίδα αμινοξέων, η οποία κρατά το μεταβολισμό σας σε καλή κατάσταση. Παρέχουν επίσης ριβοφλαβίνη - επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-2 - η οποία μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο που μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες, τα λίπη και πρωτεΐνες.
  • Κοτόπουλο. Το κοτόπουλο είναι ένα άπαχο κρέας και μπορεί να σας τροφοδοτήσει με σίδηρο, η έλλειψη του οποίου επιβραδύνει το μεταβολισμό σας. Το κοτόπουλο έχει λίγο λίπος και πολλές πρωτεΐνες. Εάν προσπαθείτε να προσθέσετε όγκο στους μυς σας, το κοτόπουλο είναι η ιδανική τροφή. Το κοτόπουλο επίσης αντιδρά στο στρες, καθώς περιέχει βιταμίνη Β5, η οποία έχει μια κατευναστική επίδραση στα νεύρα.
  • Καυτερές πιπεριές. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που βελτιώνει το μεταβολισμό. Επίσης, οι πιπεριές είναι πηγή βιταμίνης C, για αυτό και συστήνεται να βάζουμε μια κουταλιά πιπεριάς στο φαγητό μας, όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Φακές. Περίπου το 20% των ανθρώπων πάσχουν από ανεπάρκεια σιδήρου, πράγμα που επηρεάζει καταλυτικά τη λειτουργία του μεταβολισμού. Υπολογίζεται πως ένα γεύμα με φακές παρέχει το 35% της επιθυμητής καθημερινής πρόσληψης σιδήρου, επιδρώντας σημαντικά στη σωστή διατροφή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου