Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η λίστα με τα ψώνια για μία πιο υγιεινή διατροφή


Οι γιορτές τελείωσαν και όπως κάθε αρχή του χρόνου, οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε θέτοντας νέους στόχους. Ένας στόχος που μόνο καλό μπορεί να σας κάνει, τόσο στην ψυχολογία σας όσο και στην υγεία σας, είναι το να προσπαθήσετε με την νέα χρονιά να υιοθετήσετε μία πιο υγιεινή διατροφή.
Πώς ξεκινάμε λοιπόν;
Μα φυσικά οργανώνοντας την λίστα με τα ψώνια!
  1. Καταρχάς δεν ξεκινάμε ποτέ την λίστα μας, αλλά και δεν πάμε ποτέ στο σούπερ μάρκετ όντας νηστικοί! Φάτε λοιπόν το γεύμα σας και ξεκινήστε!
  2. Σκεφτείτε πια φρούτα και λαχανικά σας αρέσουν και τα τρώτε ευχάριστα. Οργανωθείτε για όλη την εβδομάδα και επειδή κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες, μην ξεχνάτε τα λαχανικά που μπορείτε να φάτε βραστά και επομένως να τα φτιάξετε μία ημέρα και να μπορείτε να τα φάτε για 1-2 μέρες. Ακόμα και τα ωμά λαχανικά βέβαια (μαρούλι-λάχανο-καρότο), μπορείτε αφού τα πλύνετε και στεγνώσουν καλά, να τα βάλετε σε ένα τάπερ αεροστεγώς κλεισμένο στο ψυγείο και απλά βάζοντας την ποσότητα που θέλετε στο γεύμα σας, να βάλετε εκείνη την στιγμή το λάδι, ξύδι, λεμόνι, αλάτι και να μην γίνεται η ζωή σας δύσκολη. Για αυτούς όμως που ακόμα και αυτό τους φαίνεται δύσκολο, πλέον σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε τις έτοιμες κομμένες σαλάτες. Από το να μην περιλαμβάνετε καθόλου σαλάτες, έστω και αυτό αποτελεί λύση. Φροντίστε τα φρούτα και τα λαχανικά να βρίσκονται σε εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι!
  3. Βάλτε στην λίστα σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Προσπαθήστε ότι παίρνετε να είναι ολικής αλέσεως. Από το αλεύρι, την ζάχαρη, το ψωμί του τοστ, τα μπισκότα, το ρύζι, τα μακαρόνια, κτλ. Οι φυτικές ίνες, διογκώνουν τον όγκο της τροφής στο στομάχι, καθυστερούν την πέψη και μας κρατάνε χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Δοκιμάστε τα. Εάν κάτι δεν σας αρέσει, δεν χρειάζεται να καταπιέζεστε να το τρώτε. Ό,τι όμως σας αρέσει, κρατήστε το και στην λίστα της επόμενης εβδομάδας!
  4. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προτιμήστε τα τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά, αλλά όχι τα μακράς διάρκειας.
  5. Αποφύγετε να έχετε στην λίστα σας αναψυκτικά, ακόμα και αν είναι τύπου light. Μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά και οι γλυκαντικές ύλες που περιέχουν δεν είναι τόσο αθώες. Εκτός από το ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία, προκαλούν υπογλυκαιμίες-λιγούρες.
  6. Αποφύγετε να πάρετε τρόφιμα που θεωρείτε ότι είστε επιρρεπείς και που όταν ξέρετε ότι υπάρχουν στο σπίτι δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε τρόφιμα που σας αρέσουν. Αυτό ΔΕΝ είναι ΥΓΙΕΙΝΟ. Απλά αφήστε τα για όταν τα πεθυμήσετε και πηγαίνετε εκείνη την ώρα να τα πάρετε.
  7. Φροντίστε το καλάθι της εβδομάδας να περιλαμβάνει υλικά για να μαγειρέψετε 2-3 φορές ψάρι, 2 φορές πουλερικά, 2 φορές όσπρια, 1 λαδερό και 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί).
  8. Καλό είναι να αποφύγετε τα κατεψυγμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα. Προτιμήστε να πάρετε τα φρέσκα υλικά για να τα μαγειρέψετε εσείς. Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, αλλά κερδίζετε πόντους στην υγεία σας. Μην ξεχνάτε ότι οτιδήποτε περιέχει συντηρητικά, σημαίνει επιπλέον νάτριο στην διατροφή σας και επομένως μεγαλύτερη κατακράτηση! Το ίδιο ισχύει για τα καπνιστά, τα αλλαντικά, τα τρόφιμα τουρσί, τα τρόφιμα σε κονσέρβα.
  9. Προτιμήστε το ψωμί (όπως και κουλουράκια, μπισκοτάκια, κέικ, κτλ) να το πάρετε από τον φούρνο ή να το φτιάξετε οι ίδιοι. Ακόμα και το ψωμί του τοστ. Το συσκευασμένο ψωμί του τοστ (όπως και όλα τα παραπάνω προϊόντα) έχει συντηρητικά για να μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ καιρό και επομένως...κρυφό νάτριο!
  10. Το καλύτερο είναι να πάρετε το ψωμί από τον φούρνο, το ψάρι από τον ιχθυοπώλη, το κρέας από τον κρεοπώλη, τα φρούτα και τα λαχανικά από τον μανάβη, το γάλα και το γιαούρτι από τον γαλακτοπώλη. Έτσι είναι πιο πιθανόν, αυτό που καταναλώνετε να είναι καλύτερο ποιοτικά και θρεπτικά.
  11. Εάν είστε από τους τυχερούς που έχετε την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση σε τρόφιμα από την παραγωγή στην κατανάλωση (τα λαχανικά και τα φρούτα από τον δικό σας κήπο, το μέλι, το λάδι, οι ελιές, το κρέας να είναι δικό σας ή από γνωστούς παραγωγούς που τους εμπιστεύεστε), το μόνο που χρειάζεται, είναι η λίστα σας να περιλαμβάνει τα τηλέφωνά τους! Καλή αρχή για μια καλύτερη ζωή!

www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου