Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Διατροφικές συμβουλές για υγιεινά κούλουμα


Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και μαζί του οι προετοιμασίες για το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι. 
Η πρώτη επίσημη μέρα της νηστείας του Πάσχα χαρακτηρίζεται από αποχή από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγού και επιλογή παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων. Επειδή όμως όπου «νηστίσιμο» δε σημαίνει απαραίτητα και χαμηλής θερμιδικής αξίας, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να «κοστίσει» ακριβά όσον αφορά στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη. Βέβαια, το ζητούμενο της ημέρας είναι να τηρήσετε το έθιμο και να μοιραστείτε όμορφες στιγμές με την οικογένεια ή/και τους φίλους σας και όχι να ασχοληθείτε «εμμονικά» με το μέτρημα θερμίδων ή να αφήσετε το άγχος της ζυγαριάς να χαλάσει τη διάθεσή σας.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις υπερβολές:
Η κατανάλωση λαγάνας συνήθως ξεκινά από νωρίς, αμέσως μόλις «καταφθάσει» από το φούρνο. Αντισταθείτε στον πειρασμό και καταναλώστε την ποσότητα που σας αναλογεί στο μεσημεριανό γεύμα. Καλό θα ήταν να μην υπερβείτε τις 1-2 λεπτές φέτες.

Προτιμήστε να παρασκευάσετε εσείς την ταραμοσαλάτα, ώστε να περιορίσετε το προστιθέμενο ελαιόλαδο. Η ταραμοσαλάτα αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, καθώς αποδίδει περίπου 450-500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Επομένως, περιοριστείτε σε 1-2 κουταλιές της σούπας.

Επιλέξτε βραστά ή ψητά θαλασσινά έναντι των τηγανιτών και αποφύγετε τις υπερβολές στις μερίδες.

Συμπεριλάβετε όσπρια στο μενού και καταναλώστε τα στην αρχή του γεύματος ώστε να επέλθει πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.

Επιλέξτε φρέσκιες σαλάτες για να συνοδεύσετε το γεύμα σας και καταναλώστε λαχανικά τουρσί και ελιές σε μικρή ποσότητα, καθώς έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Σερβίρετε μια σπιτική πατατοσαλάτα αντί για πατάτες τηγανιτές.

Μετρήστε το ελαιόλαδο που θα προσθέσετε στα φαγητά που θα ετοιμάσετε, υπολογίζοντας μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα.

Καταναλώστε χαλβά με μέτρο. Το αγαπημένο σαρακοστιανό γλύκισμα, αν και ιδιαίτερα θρεπτικό, είναι παράλληλα πλούσιο σε θερμίδες. Μια μερίδα των 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 150-200 θερμίδες, επομένως μην το «παρακάνετε» με την ποσότητα.

Βάλτε φαγητό στο πιάτο σας και αποφύγετε το «τσιμπολόγημα» από τις πιατέλες.
προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε κρασί αντί για ούζο και να το καταναλώσετε σε ελεγχόμενη ποσότητα, εναλλάσσοντάς το με νερό.

Εκμεταλλευτείτε τη μέρα για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Το πέταγμα του χαρταετού, μια εκδρομή στην εξοχή, το υπαίθριο παιχνίδι με τα παιδιά, ένας περίπατος στη φύση ή ο χορός αποτελούν ευχάριστους τρόπους να «κάψετε» μερικές από τις θερμίδες του σαρακοστιανού τραπεζιού!

Www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου