Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το φαινόμενο γιο γιο αιτία για την αύξηση βάρους!



Το φαινόμενο γιο-γιο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγίδες στην απώλεια βάρους. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο χάνει βάρος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αδυνατίσματος όμως μετά τo ξαναπαίρνει, συχνά με το παραπάνω. 
Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους.
Γιατί όμως το φαινόμενο γιο-γιο είναι επιζήμιο για την υγεία;
Καταρχήν η προσπάθεια απώλειας βάρους συχνά γίνεται με την υιοθέτηση ακατάλληλων διαιτητικών σχημάτων όπως δίαιτες αστραπή, αποτοξινώσεις, μονοφαγίες κλπ. Οι πρακτικές αυτές οδηγούν σε απώλεια βάρους που αφορά κυρίως μυϊκή μάζα και υγρά. Ωστόσο όταν σταματήσει η προσπάθεια και επανέλθουν οι παλιές συνήθειες, επανέρχονται και τα χαμένα κιλά, όμως αυτή τη φορά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι λίπος. Επομένως, το άτομο καταλήγει στα ίδια κιλά αλλά με χειρότερη σύσταση σώματος. 

Παράλληλα, το φαινόμενο γιο-γιο έχει πολύ κακή επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου, καθώς η επαναλαμβανόμενη πρόσληψη του χαμένου βάρους ακυρώνει την προσπάθεια, επιφέροντας συναισθήματα αποτυχίας και ενοχών.

Τέλος, δεν προάγει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αντίθετα καλλιεργεί τη λογική της απώλειας βάρους με κάθε τρόπο και χωρίς προοπτική διατήρησης. 
Συνεπώς, είναι σαφώς προτιμότερο η απώλεια βάρους να γίνεται μετά από ώριμη σκέψη, με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που στοχεύει στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών εφόρου ζωής.

Πηγή: www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου