Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κεφάλαιο Δίαιτα: Η «παγίδα» του Σαββατοκύριακου..

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλα κυλάνε αρμονικά και με συνέπεια όσον αφορά τον προγραμματισμό των γευμάτων μας. Το ωράριο εργασίας ή του σχολείου βοηθάει στη διαμόρφωση καθημερινών υγιεινών συνηθειών χωρίς να υποκύπτετε σε ατασθαλίες. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο; Πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι για τη δίαιτά σας;

Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο τις δυο τελευταίες μέρες της εβδομάδας, ακόμα κι αν βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Ας δούμε ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες διατροφικές παγίδες του χαλαρωτικού, απ’ όλες τις απόψεις, Σαββατοκύριακου και πώς αντιμετωπίζονται.


Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάτε εκτός σπιτιού κι έτσι καταλήγετε να φάτε κάποιο σνακ σε μια καφετέρια

Μπορείτε να φροντίσετε να έχετε μαζί σας μικρά σνακ που δεν χρειάζονται ψυγείο όπως μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, πολύσπορα κριτσίνια ή ξηρούς καρπούς ώστε να καταναλώνετε σαν ενδιάμεσο γεύμα ενώ βρίσκεστε στο δρόμο ή το αυτοκίνητο. Αν θελήσετε να φάτε κάτι στην καφετέρια, φροντίστε να στραφείτε σε μια υγιεινή επιλογή όπως για παράδειγμα μία μπαγκέτα με τόνο ή ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά. Διαφορετικά, αν έχετε όρεξη για κάποιο γλυκό τότε ένα frozen yogurt με κομμάτια φρούτων μπορεί να θεωρηθεί μια απολαυστική επιλογή με λίγες θερμίδες.

Πραγματοποιείτε εξόδους για ποτό ή φαγητό 
Έρευνες δείχνουν πως τείνουμε να μιμούμαστε τις διατροφικές συνήθειες ατόμων με τους οποίους κάνουμε παρέα, οπότε αν οι φίλοι σας συνηθίζουν να τρώνε και να πίνουν δίχως μέτρο, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Αναφορικά με το αλκοόλ, καλό θα ήταν να μείνετε στα 1-2 ποτηράκια όπως ορίζουν και οι συστάσεις. Μία έξυπνη τακτική για να μην ξεφύγετε είναι να βάλετε μικρότερη ποσότητα ποτού στο ποτήρι σας και να αυξήσετε τον όγκο του προσθέτοντας ανθρακούχο νερό, σόδα, ή κάποιο light αναψυκτικό, ώστε να σας φανεί ότι ήπιατε παραπάνω, χωρίς όμως να ξεφεύγετε από τις συστάσεις και χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Λύνοντας το μυστήριο.. του παχυντικού αλκοόλ!

Στην έξοδό σας για φαγητό προτιμήστε μία μακαρονάδα ναπολιτέν, ένα μπιφτέκι ή άπαχο κρέας με ρύζι και σαλάτα χωρίς extra σος, ή μία σαλάτα με κοτόπουλο και μία φέτα ψωμί προσέχοντας πάντα το μέγεθος της μερίδας που σας αντιστοιχεί.

Σας κάλεσαν σε πάρτυ και αγχώνεστε για το αν θα βρείτε κάτι που θα μπορείτε να φάτε
Φροντίστε να φάτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα όπως μία σαλάτα ή χόρτα βραστά και το απόγευμα ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ώστε το βράδυ στο πάρτυ να μπορείτε να φάτε δύο-τρία κομμάτια από την αγαπημένη σας πίτσα συνδυάζοντας την με σαλάτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα πιο υγιεινά πιάτα του μπουφέ όπως κοτόπουλο σουβλάκι, πατάτες φούρνου, καναπεδάκια με σολομό, τυρί ή τόνο και σαλάτες χωρίς επιπλέον σος.

Ήσασταν «καλό παιδί» όλη την εβδομάδα κι έτσι νομίζετε ότι σας αξίζει μια μικρή παρατυπία μες στο Σαββατοκύριακο

Σκοπός δεν είναι να στερηθείτε τροφές ή επιδόρπια που σας αρέσουν στην διάρκεια της εβδομάδας ώστε να μπορείτε να τα φάτε ελεύθερα το Σαββατοκύριακο. Στην περίπτωση που νιώσετε έντονη επιθυμία για ένα γλυκό ή φαγητό είναι προτιμότερο να το καταναλώσετε σε μικρή ποσότητα μετά το γεύμα σας, ανεξάρτητα με το τι μέρα είναι.

Θέλετε να ξαπλώσετε στον καναπέ και να απολαύσετε μια ταινία τρώγοντας διάφορα σνακ;
Παρόλο που το γεύμα μπροστά από την τηλεόραση δεν θεωρείται καλή συνήθεια, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προκαθορίσετε την μερίδα σας γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με ξηρούς καρπούς, πατατάκια, ποπ κορν ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.. Παράλληλα, μπορείτε να συμπληρώσετε με ένα φρούτο όπως ένα μήλο η ένα κομμάτι τυρί με χαμηλά λιπαρά. Έτσι θα έχετε καταφέρει να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σνακ χωρίς να υπερβάλλετε στην ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε χορτασμένοι και θα έχετε πάρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα υπόλοιπα.

Καλό Σαββατοκύριακο!
Πηγή: www.nutrimed.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου