Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Διατροφή για ταξιδιώτες

Οδοντόβουρτσα; Τσεκ! Φορτιστής; Τσεκ! Διατροφή; Αυτό είναι πολύ εύκολο να το ξεχάσουμε. Για εκείνους που η δουλειά τους απαιτεί να ταξιδεύουν συχνά, η ισορροπημένη διατροφή καθώς και η τακτική σωματική δραστηριότητα πάνε περίπατο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine διαπίστωσε ότι τα συχνά ταξίδια μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, κυρίως για αυτούς που περνούν τουλάχιστον 21 βράδια μακριά απ' το σπίτι τους κάθε μήνα.
Τι φταίει; Ένα απαιτητικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με περιορισμένες επιλογές για φαγητό στο δρόμο, είναι αρκετά για να παρεκκλίνεις ακόμη και από την πιο αυστηρή διατροφή.
Βέβαια, δεν είμαστε καταδικασμένοι να προσθέσουμε βάρος ή να επιβαρύνουμε την υγεία μας, επειδή ταξιδεύουμε για δουλειά. Με λίγη δημιουργικότητα μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ακόμη και μακρυά από το σπίτι.
Μερικές συμβουλές για να κρατήσουμε το πρόγραμμα μας σε καλό δρόμο ενώ ταξιδεύουμε:
Ετοίμασε κάποια σνακ
Καθώς ετοιμάζεις βαλίτσες, θυμήσου να πετάξεις μέσα και μερικά σνακ, εύκολα να μεταφερθούν, όπως μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ωμά φρούτα (μπανάνα, μήλο), κράκερς, κριτσίνια.
Μην ξεχνάς να τρως
Φρόντιζε να ταΐζεις το σώμα σου κάθε 3-4 ώρες με ένα θρεπτικό γεύμα ή σνακ.Προσπάθησε να τρως ελαφριά γεύματα. Απέφυγε τα λίπη και τα τηγανιτά φαγητά.
Συνήθως όταν τρώμε σε εστιατόρια επιλέγουμε να φάμε αυτά που δεν τρώμε σπίτι μας. Μην υποκύψεις στον πειρασμό. Μην αμελήσεις τη σαλάτα. Στο χέρι σου είναι να πάρεις την πιο σωστή απόφαση!
Μείνε ενυδατωμένος
Επέλεξε να ενυδατώνεις το σώμα σου με νερό. Μην ξεχνάς ότι όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, είναι στη φύση τους να σε αφυδατώνουν. Γι' αυτό μην ξεχνάς να εφοδιάζεις το σώμα σου με 1 ποτήρι νερό κάθε μία ώρα που βρίσκεσαι στο αεροπλάνο.
Περιόρισε το αλκοόλ
Μπορεί μετά τα επαγγελματικά ραντεβού σου να θέλεις να χαλαρώσεις ακούγοντας μουσικούλα και πίνοντας αλκοόλ. Μην ξανοίγεσαι! Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 1 μερίδα αλκοόλ ανά ημέρα για τις γυναίκες και 2 μερίδες αλκοόλ ανά ημέρα για τους άνδρες, αντίστοιχα. Η μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 1 κουτάκι μπύρας 4-5% περιεκτικότητας σε αλκοόλ, 1 ποτήρι κρασί 150 mL και σε 45 mL άλλων οινοπνευματωδών ποτών.
Μην ξεχνάς να ασκείσαι
Το ότι απέχεις από το σπίτι σου δε σημαίνει αυτόματα ότι θα απέχεις και από όλες τις συνήθειες σου. Γιόγκα μπορεί να μην κάνεις, αλλά μια βόλτα στο αεροδρόμιο μπορείς. Προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ καθώς πηγαίνεις προς το δωμάτιο σου, για να μην αναφέρω ότι κάποια ξενοδοχεία περιλαμβάνουν και γυμναστήριο.
Καταπολέμησε τη βαρεμάρα
Οι πολλές ταξιδιωτικές ώρες μπορούν να οδηγήσουν σε τσιμπολόγημα λόγω πλήξης. Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετά πράγματα για να ψυχαγωγήσεις τον εαυτό σου, ένα βιβλίο, ένα iPod, περιοδικά, σταυρόλεξα, sudokou ή φορητό υπολογιστή.
Το να παραμείνεις πιστός σε ένα πρόγραμμα διατροφής ενώ ταξιδεύεις μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Όντας σε φόρμα, θα ωφελήσει και εσένα αλλά και τη δουλειά σου!

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου