Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Διατροφικές στρατηγικές σε συνδυασμό με την προπόνηση για απώλεια σωματικού λίπους

Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την προπόνηση και προάγουν τηναπώλεια λίπους, κάτι που είναι και ο απώτερος στόχος για τους περισσότερους αθλητές και αθλούμενους. Παρακάτω θα αναφερθώ σε μερικές από αυτές.
Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος στρατηγική. Kάθε αθλούμενος δοκιμάζει τι του ταιριάζει περισσότερο και τι όχι, γιατί καμιά στρατηγική δεν ταιριάζει σε όλους. Αφιερώστε χρόνο και οργανώστε σωστά τις προπονήσεις σας, ώστε να καταλήξετε στο τι είναι καλύτερο και αποδοτικότερο για εσάς.
Αύξηση της προπόνησης για την επίτευξη μεγαλύτερης απώλειας ενέργειας. 
Αυτό ακούγεται τόσο απλό και αυτονόητο όσο μια απλή μαθηματική πράξη. Κι όμως! Πολλές φορές οι περισσότεροι αθλητές ψάχνουν λάθη και λεπτομέρειες μέσα στην προπόνηση, που θεωρούν ότι τους στερούν το αποτέλεσμα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να αυξήσουν τις προπονητικές τους ώρες για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Η στρατηγική αυτή συμβάλλει στην μείωση τωναποθεμάτων ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους στο σώμα, αλλά παρουσιάζει ένα σημαντικό μειονέκτημα, ότι αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού καικόπωσης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
Διεξαγωγή πρωινής προπόνησης σε κατάσταση νηστείας. 
Είναι μια μέθοδος πολύ αποδοτική για τη γρήγορη και άμεση καύση λίπους, αλλά έχει τομειονέκτημα ότι το άτομο μπορεί να νιώσει αυξημένο το αίσθημα της πείνας μετά την προπόνηση και να οδηγηθεί σε υπερφαγία. Επιπλέον, ανάλογα με την άσκηση που εκτελείται, τη διάρκεια και την έντασή της, μπορεί να επιτευχθεί αύξηση του πρωτεϊνικούκαταβολισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης, με επακόλουθη απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι που κανένας αθλούμενος δεν επιθυμεί.
Διεξαγωγή της προπόνησης με τη μικρότερη ή και καθόλου πρόσληψη υδατανθράκων από ροφήματα ή σνακ κατά τη διάρκεια της προπόνησης
Η σύσταση είναι βεβαίως να μείνει ο αθλούμενος πολύ καλά ενυδατωμένος, αλλά για την καλύτερη και μεγαλύτερη καύση λίπους στο σώμα του να προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης να καταναλώνει μόνο νερό, όταν η προπόνηση είναι μικρής διάρκειαςκαι μικρής έντασης. Σε περιπτώσεις που η άσκηση είναι μεγαλύτερης διάρκειας, καλό είναι να περιμένει ο αθλούμενος 60-90 λεπτά πριν την κατανάλωση κάποιου σνακ που να περιέχει υδατάνθρακες, όπως τα ενεργειακά ποτά, τα τζελ και οι μπάρες. Ταμειονεκτήματα ωστόσο και αυτής της στρατηγικής είναι τα ίδια με της προηγούμενης- δηλαδή η πιθανότητα κόπωσης, αυξημένης πείνας καθώς και πρωτεϊνικούκαταβολισμού.
Περιμένοντας αρκετές ώρες μετά την άσκηση πριν την κατανάλωση υδατανθράκων ή κάποιου άλλου σνακ. 
Με τον τρόπο αυτό, προάγεται μεγαλύτερη οξείδωση λίπους μετά την άσκηση, διατηρώντας τα αποθέματα υδατανθράκων άδεια στο σώμα, κάτι θετικό για όσους επιδιώκουν να χάσουν λιπώδη ιστό. Ωστόσο, κρατήστε το σώμα σας πολύ καλάενυδατωμένο, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες σας σε υγρά. Ένα από τα βασικάμειονεκτήματα της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη για όσους επιδιώκουν αύξηση της πρωτεϊνικής τους μάζας, καθώς μειώνει την αποδοτικήαποκατάσταση μετά την άσκηση, η οποία είναι απαραίτητη για την πρωτεϊνική σύνθεση- κάτι που μπορεί να μειώσει και την απόδοση στον επόμενο αγώνα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή η προπόνηση σε συνδυασμό με την διατροφική υποστήριξη του αθλούμενου αποτελεί ένα κομμάτι που οφείλει να εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο, το ιστορικό του και τους προπονητικούς τουστόχους, μιλήστε και απευθυνθείτε στους διαιτολόγους και στους γυμναστές σας - οποίοι οφείλουν να σας κατευθύνουν κατάλληλα διατροφικά και προπονητικά αντίστοιχα ανάλογα με τις ανάγκες σας!

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου