Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιές εναντίον μελομακάρονου


Σε λίγο αρχίζει η περίοδος των Χριστουγέννων που όλοι με λαχτάρα περιμένουμε. Έφτασαν, λοιπόν, οι μέρες των Χριστουγέννων και εκτός από τα δώρα που θα γεμίσει το δέντρο μας, θα γεμίσει και με πολλά γλυκά το στομάχι μας...Τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες τρώνε τα μουστάκια τους στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου.
Είναι οι μέρες γιορτινές και σίγουρα θα κάνουμε όλοι παρασπονδίες αλλά τουλάχιστον να σιγουρευτούμε ότι η επιλογή μας θα μας προσφέρει υγεία και όχι μόνο... θερμίδες.
Ας δούμε λοιπόν ποιο από τα δύο γλυκά αγωνίζεται για τη πρωτιά!

Μελομακάρονο

Το ζυμάρι των μελομακάρονων είναι πολύ απλό. Γίνεται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Τα μελομακάρονα σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια και κανελογαρίφαλα.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα συστατικά και τι προσφέρουν στο σώμα μας:
Ελαιόλαδο: Τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, σύμφωνα με πολλές έρευνες αφού το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Το ελαιόλαδο προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, , στη πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παρουσία του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος σε μεγάλη αναλογία στο ελαιόλαδο έχει θετική συμβολή στη κανονική ανάπτυξη των παιδιών. Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική του δράση στο έλκος του δωδεκαδάκτυλου καθώς και στη βελτίωση της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με ελαιόλαδο, μειώνονται τα περιστατικά έλκους του δωδεκαδάκτυλου κατά 33,4%.
Μέλι: Tο μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό.Tο μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια από τα συστατικά που περιέχει το μέλι δρουν ευεργετικά στη κάρδια μέσω της ακετυλοχολίνης όπου διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση αλλά και στην αναιμία όπου το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνει κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
Καρύδια: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα καρύδια, σε συνδυασμό με τα Ω3 λιπαρά οξέα, προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χάρη στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια αποδίδει 185 θερμίδες και περιέχει 2,5γρ. Ω3 λιπαρά οξέα.
Μπαχαρικά: Αν η συνταγή περιέχει και κανέλλα, γαρύφαλλα και πορτοκάλι η διατροφική τους αξία αυξάνεται ακόμη περισσότερο, αφού τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, ευεργετικά για την υγεία και επιπλέον η κανέλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του πορτοκαλιού.
Θρεπτική ανάλυση ανά 30 γραμμ. μελομακάρονο
  • Θερμίδες.....110
  • Υδατάνθρακες.....15
  • Πρωτεϊνες.....1,20
  • Λίπη.....5,13
  • Κορεσμένα.....0.69
  • Μονοακόρεστα.....3,15
  • Πολυακόρεστα.....0,96
  • Χοληστερόλη.....0
  • Φυτικές ίνες.....0,42

Κουραμπιές

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του οφείλεται εκ του τουρκικού "Kurabiye" γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο, αυγό και άχνη ζάχαρης.
Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α όπου Βοηθά στην ανάπτυξη και στην αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και σε βιταμίνη D όπου συμβάλει στον υγιή σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Χαρακτηριστικό του βουτύρου είναι ότι περιέχει κυρίως κορεσμένα και λιγότερο ακόρεστα και ελάχιστο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Τα κορεσμένα λιπαρά ναι μεν βοηθούν σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην καλή ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού και στην ρύθμιση ορμονών αλλά η συχνή κατανάλωση τους αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα και οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών και καρδιακά νοσήματα.
Εάν το βούτυρο αντικατασταθεί από φυτική μαλακή μαργαρίνη τότε τα λιπαρά του κουραμπιέ θα μεταμορφωθούν σε πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων και, επιπλέον, περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E.
Ζάχαρη: Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες. Βέβαια, εάν αντικατασταθεί από μαύρη ζάχαρη παρόλο που η θερμιδική αξία παραμένει ίδια συγκριτικά με αυτής της λευκής ζάχαρης μπορούμε να επωφεληθούμε από μια μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Αμύγδαλα: Αποτελούν μια θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε οπου μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Αυγό: Σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών, ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο αλλά και βιταμινών όπως Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξύ.
Θρεπτική ανάλυση ανά 30 γραμμ. κουραμπιές
  • Θερμίδες.....150
  • Υδατάνθρακες.....15,3
  • Πρωτεϊνες.....1,86
  • Λίπη.....9,96
  • Κορεσμένα.....1,95
  • Μονοακόρεστα.....4,11
  • Πολυακόρεστα.....3,15
  • Χοληστερόλη.....8,7
  • Φυτικές ίνες.....0,93
Παρατηρούμε λοιπόν ότι ενώ θερμιδικά τα δυο γλυκά δεν έχουν μεγάλη διαφορά, η θρεπτική αξία στα μελομακάρονα υπερτερεί με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καλύτερη ποιότητα συστατικών όπως είναι το μέλι και το ελαιόλαδο.
Πηγή: www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου