Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Έκοψα τα λιπαρά για να αδυνατίσω: Μύθος ή αλήθεια;




Κάποιοι σκέφτονται πως για να αδυνατίσουν πρέπει να κόψουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους. Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι μεταβολές του βάρους μας είναι αποτέλεσμα του ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ της ενέργειας/ θερμίδων, που "μπαίνει" στο σώμα μας, αυτά που τρώμε και αυτά που πίνουμε, και της ενέργειας/ θερμίδων, που "βγαίνει" από αυτό, λόγω του βασικού μεταβολισμού μας και της φυσικής δραστηριότητας. Όταν αυτές οι δύο ενέργειες/ θερμίδες είναι ίσες, τότε το βάρος μένει σταθερό. Όταν όμως "μπαίνει" στο σώμα περισσότερη ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται, από ότι "βγαίνει", τότε αυτή αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Αντίθετα, όταν "μπαίνει" λιγότερη ενέργεια από ότι "βγαίνει", είτε γιατί καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, είτε γιατί αυξάνονται οι καύσεις μας, τότε το βάρος μειώνεται.

Το αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το βάρος σας λοιπόν εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των θερμίδων που θα καταναλώσετε, ανεξάρτητα από το συστατικό από το οποίο προέρχονται. Μπορεί κάποιος να τρώει καθημερινά τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γλυκά, τηγανητά και άλλα, αλλά αν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες συνολικά δεν ξεπερνούν τις καύσεις του, θα χάνει βάρος.

Και γιατί είναι τόσο δημοφιλής η μείωση του λίπους; Γιατί το λίπος είναι περισσότερο πυκνό ενεργειακά, έχοντας περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες και πράγματι είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσουμε.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να κόψει κάποιος τα λιπαρά, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για το σώμα αφού παρέχει θρεπτικά συστατικά, δίνει γεύση στο φαγητό και αυξάνει τον κορεσμό. Μην καταφεύγετε σε ακραίες λύσεις, ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και κοντά στις συνήθειες που είχατε μέχρι τώρα με μία μέτρια πρόσληψη λίπους και φυσικά άσκηση.

Πηγή: www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου