Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μπακαλιάρος συνοδεία σκορδαλιάς. Να τον αποφύγουμε ή μήπως όχι?

Πατροπαράδοτο έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου 

στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Για τους 

περισσότερους το γεύμα αυτό αποτελεί έναν "ένοχο" πειρασμό. Είναι όμως;


Πριν αναλύσουμε το γεύμα αυτό θα επαναλάβουμε κάτι που γράφεται συχνά σε αυτή τη 

στήλη. "Κανένα τρόφιμο δεν επιτρέπεται να καταναλώνεται σε απεριόριστες ποσότητες και 

κανένα δεν απαγορεύεται εντελώς". Μέτρον Άριστον έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και 

κάτι ήξεραν...

Ας περάσουμε στην σκορδαλιά, χαρακτηριστικό συστατικό του συγκεκριμένου τροφίμου 

αποτελεί το σκόρδο. Πολλές μελέτες αναφέρουν την προστασία που προσφέρει η 

κατανάλωση σκόρδου στα αγγεία μας. Ταυτόχρονα έχει μελετηθεί με ενθαρρυντικά 

αποτελέσματα η δράση της έναντι της υπέρτασης και της αυξημένης χοληστερίνης. 

Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλυσίνη, μία ισχυρή αντιμικροβιακή ουσία που 

προστατεύει τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Φαίνεται ότι η 

αλυσίνη σαν φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας δρα και ενάντια στα μικρόβια που 

αποτελούν την αιτία εμφάνισης του έλκους στομάχου.




Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, 

βιταμίνες (Α, D, K, B12), ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και 

νιασίνη) και φτωχό σε λιπαρά. Τα λίγα λιπαρά που περιέχει ανήκουν κατά βάσει στα ω-3 

λιπαρά οξέα τα οποία λειτουργούν ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό 

σύστημα, την καλή υγεία των ματιών και γενικότερα προάγουν την καλή υγεία του 

οργανισμού.


Θερμιδικά ο μπακαλιάρος βραστός ή ψητός αποδίδει περίπου 150 θερμίδες ανά μερίδα. Σε 

περίπτωση που τον τηγανίσετε η θερμιδική του αξία ανεβαίνει στις 380 θερμίδες ανά 

μερίδα. Η σκορδαλιά αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Αν λοιπόν 

αποφασίσουμε να καταναλώσουμε 1 μερίδα μπακαλιάρο τηγανιτό με συνοδεία 4 κ.σ. 

σκορδαλιά, μιας φέτας ψωμιού και σαλάτας με 1 κ.σ. ελαιόλαδο το γεύμα μας θα αποδώσει 

1100 θερμίδες. Μπορούμε ωστόσο να επιλέξουμε μπακαλιάρο ψητό με 2 κ.σ. σκορδαλιά 

και σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο που θα αποδώσει σαν γεύμα 600 θερμίδες.

Υπενθυμίζουμε ότι η μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για ένα μέσο άτομο είναι 2000 

θερμίδες. Η επιλογή, όπως πάντα, δική σας!



Πηγή: http://www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου